Hizmetlerimiz

 

          

 Estetik Uygulamaları


Botoks Nedir?

Botoks; "Clostridium botulinum" isimli bakteriden elde edilen tıbbi bir proteindir. Bu protein, aslında çok uzun zamandır göz ve nörolojik hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kırışıklıkları gidermek amacıyla ise 10 yıldır güvenli ve başarılı bir şekilde kozmetikte kullanıma girmiştir. Botoks; orta ve derin kırışıklıkları gidermede cerrahi olmayan, kozmetik bir ürün olarak kabul edilmektedir.

2002 yılında Amerikan Gıda ve İlaç yönetimi Kurumu (FDA) tarafından kozmetik kullanımına onay verilmiştir. Şu ana kadar yalnızca ABD’de bir milyon uygulama yapılmıştır. Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Topluluğu tarafından ise Botoks, 2002 ve 2003 yıllarında hekimlerin uyguladığı cerrahi ve cerrahi olmayan kozmetik işlemler içinde "en popüleri" olarak değerlendirilmiştir.


Hangi durumlarda botoks kullanılır?

Nörolojide spastik kas problemlerinin giderilmesinde ve şaşılık gibi göz hastalıklarının tedavilerinde yıllardır uygulanmaktadır. Kozmetik dermatolojide ise özellikle cilt kırışıklıklarının azaltılması ve bazı kişilerde daha sık olarak görülebilen aşırı terlemelerin (Hiperhidrosis) giderilmesi amaçları ile kullanılmaktadır.


Botoks nasıl etki eder?

Dinamik çizgiler, yüz ifade çizgileridir; mimik hareketleri sırasında (kaş çatma, konuşma, gülme…) cilt altındaki küçük kasların kasılmalarıyla oluşur. Bu kasların kasılması zamanla cilde yerleşerek kalıcı çizgi ve kırışıklıkları oluşturur. Botox, enjeksiyon yapılan bölgede sinirlerdeki geçişi bloke edip "kas kasılmasını engelleyerek" buradaki derinin gerginliğini sağlar Bu çizgiler erken dönemde botox tedavisiyle düzeltilebilir. Zamanla çizgiler derinleşir tek başına botoks tedavisi yeterli düzelmeyi sağlayamaz başka ek tedaviler uygulanır. (lazer, peeling, dolgu maddesi enjeksiyonu…)


Botoks kimlere uygulanabilir?

18-65 yaş arası herkese uygulanabilir. Özellikle yüz ve boyundaki kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Gebe ve emzirenlerde ise uygulanması önerilmez.


Botoks nasıl uygulanır?

Botoks tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız bu tedaviyle ilgili beklentilerinizi ve endişelerinizi doktorunuzla paylaşmalısınız. Doktorunuz bu tedaviyle alacağınız sonuçları sizinle paylaşacak böylece tedavinin başarısı sağlanacaktır. Her hastanın tedavisi kendi kas yapısına ve cilt özelliklerine göre planlanır.

İşlem öncesinde lokal anestezik bir krem sürülebilir. Kişinin kas yapısı göz önüne alınarak belirlenen kırışıklık noktalarına çok ince uçlu iğnelerle küçük dozlarda enjeksiyon yapılır. Tedavi genelde 10-15 dakika sürer ve uygulama sırasında minimal rahatsızlık hissedilir. İlaç, yalnızca enjekte edilen bölgede etkilidir genel dolaşıma karışmaz. Uygulamadan sonra iki hafta içinde beklenilen etki başlar.


Botoks en sık hangi bölgelere uygulanır?
  • Alındaki yatay çizgiler
  • İki kaş arasındaki çizgiler
  • Göz çevresi çizgileri
  • Ağız çevresindeki çizgiler
  • Boyun çizgileri

Botoks sonrası hasta ne zaman normal aktivitesine döner?

Hasta enjeksiyon sonrası normal aktivitesine hemen dönebilir.


Botoksun etki süresi ne kadar devam eder?

Botox tedavisi 3-6 aylık bir düzelme sağlar. Uygulamalar tekrarlandıkça bu sure 8-10 aya kadar çıkabilir.


Botoks tedavisine başladıktan sona devam etmek zorunda mıyım?

Botoks tedavisine başladıktan sonra devam etmek zorunda değilsiniz tedavinin etkisi geçtikten sonra bile çizgiler uzun bir sure eski yoğunluğuna dönmez. Uygulamalara devam edilirse giderek daha başarılı sonuçlar alınır. Çizgiler giderek hafifler ve yenilerin oluşması engellenir. Cilt eskiye nazaran daha iyi bir görünüm kazanır.


Botoks yaptırdığımda yüzümde doğal olmayan bir ifade olur mu?

İlk kez botoks yaptıran hastaların en sık sordukları sorudur. Bu konudaki endişenizi doktorunuzla paylaşırsanız tedavi dozlarınız buna göre düzenlenecek ve son derece doğal genç bir ifade sağlanacaktır.


Botoks tedavisine erken yaşlarda mı geç yaşlarda mı başlamak daha doğrudur?

Bu tedaviye başlanamak için özel bir yaş yoktur. Kişinin kas ve cilt yapısına göre çok erken yaşlarda uygulama ihtiyacı doğabileceği gibi çok daha ileri yaşlarda bu ihtiyaç olmayabilir.Çizgilerin yeni başladığı dönemde botoksla çok iyi sonuçlar alınırken daha oturmuş çizgilerin tedavisinde tek başına botoks yeterli olmamakta dolgu maddesi enjeksiyonu, lazer ve peeling tedavileri gerekmektedir. Bu nedenle erken başlanan tedavilerle daha başarılı ve doğal sonuçlar sağlanır.


Botox uygulamasının riskleri nelerdir?

Bu konuda eğitim almış uzman kişiler tarafından uygulandığında işlemin riskleri yok denecek kadar azdır. Uygulama bölgesinde hafif morarma ve kızarıklık, baş ağrısı, nadiren grip benzeri şikayetler olabilir. Tedavi sonrası uygulama yapılan bölge ovuşturulmamalı, baş dik tutulmalı, ağır egzersizden kaçınılmalıdır.



DERİ DOLGULARI

Deri dolguları nedir?

Yaşlanan cilt kollajen ve yağ kaybına uğrar buna bağlı olarak sarkmalar, çökmeler ve kırışıklıklar oluşur. Dolgu maddeleri kullanılarak kaybedilen yapılar yerine konur daha genç ve sağlıklı bir görünüm sağlanır. Dolgu maddesi olarak kullanılan "hyaluronik asit" aslında bütün canlılarda bulunan doğal bir maddedir. Sıklıkla göz ve eklem hastalıklarında da kullanılmaktadır.

Biz kliniğimizde bu amaçla farklı özellikleri olan ürünler kullanmaktayız (Hylaform Restylane, Restylane touch, Perlane, Rofilan, Reviderm, Artekol).


Dolgu maddeleri nasıl etki eder?

Dolgu maddeleri kullanılacakları bölgeye ve derinliğe göre seçilir. Küçük partiküllü ürünler daha ince çizgilerde, büyük partiküllü ürünler ise daha kalın çizgilerde kullanılır.Enjeksiyonu takiben dolgu maddeleri vücut dokularıyla birleşir. Doğal bir şekilde oksijen, hormon ve besleyici elementlerin geçişine izin verir. Sağlıklı ve doğal bir görünüm sağlar. Bir süre sonra normal biyolojik süreçlere bağlı olarak yıkılır ve vücuttan atılır.


Dolgu maddeleri nerelerde kullanılmaktadır?
  • Akne (sivilce) tedavisi
  • Dudağın dolgunlaştırılması ve konturunun düzeltilmesi
  • Göz çevresinde "kaz ayağı bölgesi"ndeki kırışıklıklar
  • Ağız çevresindeki kırışıklıklar
  • Alın kırışıklıkları

Dolgu maddeleri kimlere uygulanmaz?
  • Gebelerde ve emzirenlerde
  • 12 yaş altındakilere
  • Alerji tanısıyla immünsüpresif tedavi uygulananlara uygulanmaz.
  • Ayrıca, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine enjekte edilmez.

Dolgu maddeleri nasıl uygulanır?

Enjeksiyondan 30 dakika önce lokal anestezik krem uygulanır. Dolgu maddeleri çok ince iğnelerle cilde enjekte edilir. Hastada çok az bir rahatsızlık hissi oluşabilir. Tedavi süresi ortalama olarak 20-30 dakikadır. Tedavi basit ve güvenlidir. Sonuçlar hemen görülür.


Dolgu maddelerinin yan etkileri nelerdir?

Enjeksiyon bölgesinde geçici şişlik, kızarıklık, ağrı, kaşıntı olabilir. Maddelere bağlı alerji riski yok denecek kadar azdır (Ortalama 2000 hastadan 1’inde olabilir) ve bu etki geçicidir.


Dolgu maddelerinin etkisi ne kadar sürer?

Dolgu maddesinin kalıcılığı hastaya ve kullanılan maddeye göre değişir. Hastanın cildi, yaşı ve yaşam şekli önemlidir. Maddelerin kalıcılığı 9-24 ay arasında değişir. Tekrarlayan enjeksiyonlarla süre uzatılabilir.



Aşırı Terlemelerde Botoks

Hiperhidrosis nedir?

Botox tedavisinin kozmetik dermatolojide kullanımının diğer bir alanı da literatürde hiperhidrosis olarak tabir edilen "aşırı terlemeler"dir. Hiperhidrosis; anormal ter ve ısı kaybının olduğu genetik bir durumdur. Hem kadın hem de erkeklerde sosyal yaşamı etkileyebilecek ölçüde rahatsızlık oluşturabilir.

En sıklıkla el içi, ayak tabanı veya koltuk altı bölgesinin aşırı terlemesidir. Hastaların sosyal ve profesyonel hayatında önemli bir problemdir. Botoks bu aşırı terlemeleri önlemede mükemmel bir tedavi sağlar.


Botox terleme üzerine nasıl etki eder?

Botox ter bezlerine giden sinir uyarısının engellenmesiyle etki eder.


Uygulama nasıl yapılır?

Bu problemin çözümünde aşırı terlemenin olduğu bölgeler tespit edilerek, cilde ince iğnelerle küçük dozlarda botox enjeksiyonu yapılır. İşlem süresi uygulanan bölgeye göre 15-45 dakika arasında değişmektedir. Tedaviyi takiben 1 hafta içinde etki başlar ve etki genelde 9 aydan uzun bir süre devam eder.